Foto van Kwintissimo
Kwintissimo

In mei 2016, op terugreis vanuit het World Music Festival in Innsbruck waar het Nederlands Symfonisch Accordeonorkest als beste Nederlandse orkest was geĆ«indigd, opperden enkele leden van NSAO dat het toch zonde was om alleen maar voor één optreden van 20 minuten de hele reis naar Innsbruck te maken. Al snel ontstond dan het idee om in de toekomst mogelijk een keer ook in de (hoogste) categorie van de kleine ensembles (tot 5 personen) mee te doen. In de bus werd al druk overlegd over wie er zou kunnen meedoen en met welke muziekstukken we zouden beginnen. Op 17 september zijn Cecil, Karin, Martin, Paul en Petra voor het eerst samengekomen, en Kwintissimo was geboren! Hoewel het idee voor Kwintissimo in de NSAO bus is ontstaan staat het initiatief geheel op zichzelf. De "Kwintissimosi" zijn niet per definitie lid van NSAO.

Kwintissimo streeft naar een hoog technisch en muzikaal niveau. Daartoe wordt een gevarieerd programma van soms virtuose muziekstukken geselecteerd en ingestudeerd. Vanaf 2017 wordt dit programma aan het publiek voorgesteld. Hou de concert-agenda in de gaten voor de eerstevolgende concerten.

Op 31 mei 2019 was het zover: Kwintissimo heeft bij het World Music Festival in Innsbruck deelgenomen in de "Höchststufe", met twee werken: Tango Fugitativo & Milonga Feliz van Gerie Daanen, en The Old Lithuanian Gramophone Record van Viktor Novikov. Dat dit bijzonder goed is gegaan is op YouTube te horen (zie opnames).

Door COVID-19 zijn de activiteiten van Kwintissimo enige tijd onderbroken, maar sinds 2021 wordt weer hard gerepeteerd aan een nieuw programma voor het concours van eind mei 2025 in Innsbruck.